Skip to content

JESIENNA ZUPA Z SOCZEWICY I SOS DO MIĘSA A LA SABAYON

Food by PoliluIMG_8259_750

Jesienna lekka Zupa z soczewicy

• Czerwoną soczewicę – tak zwaną czerwoną, bo tak naprawdę jest pomarańczowa – trzeba porządnie wypłukać na sitku, a następnie zostawić w wodzie na 15 minut, potem znowu odcedzić na sitku.
• W tym czasie do nagrzanego garnka wlewamy odrobinę oleju lub oliwy z oliwek, posiekanej cebuli i czosnek (od 1 do 3 ząbków, w zależności od preferencji) i czekamy aż wszystko się zeszkli. Dodajemy odlaną z wody soczewicę i wszystko zalewamy świeżą wodą do wysokości ok. 4/5 cm ponad soczewicę. Nie solimy, nie dodajemy przypraw ani kostki.
Następnie trzeba gotować ok. 20-25 minut aż soczewica zmięknie i dopiero dodajemy trochę soli i pieprzu, a następnie miksujemy blenderem na gładką masę. Zupa jest bardzo delikatna, więc uzyskanie ciekawego smaku zależy od podania. Ja podaję ją z grillowanym pieczywem, kiełkami lub prażonymi pestkami dyni i już na talerzu polewam odrobiną smakowej oliwy, czosnkowej lub truflowej.

Soupe aux lentilles corail. Il faut bien rincer sous l’eau froide des lentilles dans une passoire et puis laisser dans l’eau pendant 15 minutes, ensuite les égoutter à nouveau dans une passoire.
• Pendant ce temps, dans une casserole préchauffée versez un peu d’huile ou d’huile d’olive, l’oignon et l’ail hachés (de 1 à 3 gousses d’ail, selon votre préférence). Ajouter les lentilles égouttées et couvrir tout de l’eau fraîche à une hauteur d’env. 5-4 cm de plus que les lentilles. Ne pas ajouter du seul ni d’épices.
• Cuire env. 20-25 minutes jusqu’à ce que les lentilles soient tendres et seulement maintenant ajouter un peu de sel et de poivre, puis malaxer la soupe à l’aide d’un mélangeur jusqu’à consistance soit lisse.
• La soupe a une saveur délicate, donc il faut servir de manière obtenir une saveur intéressante. Je la sers avec du pain grillé, des germes de soja ou des graines de citrouille grillées et déjà sur l’assiette je verse un peu d’huile d’olive saveur l’ail ou la truffe.

IMG_4900

gwiazdka

Sos do mięsa a la sabayon

Ten sos sprawia, że każde danie nabiera magicznego smaku.

Sos jest robiony tak jak klasyczny sos sabayon, tylko jest słony. Do garnka wstawionego do drugiego garnka w którym gotuje się woda, tzw. bain-marie, czyli kąpiel wodna, wlać 4 żółtka, łyżkę soku z cytryny i 2 łyżki sosu sojowego oraz pieprz (bez soli, sos sojowy jest bardzo słony). Szybko mieszać trzepaczką, aż powstanie gładki sos, który trzeba zestawić z ognia i dalej ucierać jeszcze ok. minuty.
Można eksperymentować z dodaniem innych przypraw. Polewamy sosem upieczone, uduszone lub grillowane mięso.

La sauce pour les viandes grillées ou cuites

Dans une casserole avec de l’eau bouillante, mettre une autre casserole, faire un bain-marie, verser 4 jaunes d’oeufs, une cuillère de jus de citron, 2 cuillères de sauce de soja et le poivre (sans sel, la sauce de soja est déjà très salée). Fouetter l’ensemble très vite jusqu’à obtenir une sauce lisse et onctueuse. Mettre la sauce hors du feu et continuer à fouetter une minute. On peut expérimenter avec l’assaisonnement à votre goût.

IMG_7890

IMG_4802

mail polilublog

IMG_4806

Podziel się na:
  • Print
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google Bookmarks
  • Blogplay

Post a Comment

Your email is never published nor shared.