Skip to content

Sobotnie śniadania / Petits déjeuners du samedi

Food by Polilu

Dziś pierwszy wpis z serii: weekendowe śniadania.

IMG_20160520_102157 IMG_2117

 

Sobotnie śniadania

W tygodniu nie mamy czasu razem jeść śniadań, więc weekendowe poranki stały się cotygodniowym świętem, celebrowanym przy śniadaniu. Podstawowa zasada: zapominamy o dietach, przeliczaniu kalorii, tłuszczów, cukrów i cieszymy się jedzeniem. Miliony kalorii, zero wyrzutów sumienia, zero konsumpcyjnych zahamowań : dlatego na większości zdjęć widać oprócz słonego obfitego śniadania, deser. Jada ktoś pośniadaniowy deser ? Tak samo ważny jak ten poobiedni.  A co tam! Raz w tygodniu można. Odkąd jestem na diecie czekam na te poranki jak na prezent od życia 🙂

Les petits déjeuners du samedi

Au cours de la semaine, nous n’avons pas de temps pour manger le petit déjeuner ensemble, ainsi les matins du samedi sont devenus une fête hebdomadaire, célébrée au petit déjeuner. La règle de base : oublier les régimes alimentaires, les calculs des calories, des graisses, des sucres et nous réjouir de la nourriture qui est sur la table. Des millions de calories, zéro remords, zéro limite de consommation. C’est aussi la raison pour laquelle vous pouvez voir sur la plupart des photos en plus du petit déjeuner copieux salé, un dessert. Celui après le petit-déj est tout aussi important que celui de l’après-dîner Une fois par semaine, nous pouvons nous le permettre. Depuis que je suis au régime, je me réjouis de ces matins comme d’un cadeau que m’offre la vie 🙂

∼♥∼

IMG_7859

IMG_2846

Placek na słono, z szynką jakiem i żółtym serem.

IMG_8788

Krokiety z szynki i żółtego sera: na dużym plasterku szynki układamy plasterek żółtego sera, zawijamy i panierujemy w jajku oraz mące z bułką tartą i dowolnymi przyprawami. Smażymy. Pysze!

20160528_081309

Placek z jajka ze smażonym boczkiem i dymką.

IMG_2476

Jajka sadzone, boczek, pieczarki, dymka. Wszystko smażone na jednej patelni.

IMG_2628

Omlet z szynki i brokułów.

 

IMG_2121

Omlet z szynki, pomidorów, rukoli i parmezanu.

IMG_1237

Rogaliki z ciasta półfrancuskiego z marmoladą, które królują i królować u nas będę jeszcze długo.

IMG_1254

IMG_2000

Omlet na słodko z syropem klonowym i bananami lub czekoladą.

    IMG_2633

Grzanki na chlebku indyjskim (z jalapeno i ostrą papryczką) z szynką, mozzarellą, pesto i pomidorem.

IMG_2640

IMG_8711

Grzanki z pastą z awokado i pomidora, grillowana oberżyna, pesto domowej roboty z bazylii i rukoli.

Pasta z awokado: pokrojony pomidor bez miąższu i soku, rozgniecione dojrzałe awokado, odrobina drobno posiekanej cebuli szalotki, odrobina cienko pokrojonej ostrej papryczki (mało). Przyprawy: sól, pieprz, sok z cytryny, papryka słodka i odrobinę ostrej.

Pesto z rukoli i bazylii: 2-3 ząbki czosnku, ok 100g tartego parmezanu, ok 100g orzeszków pinii, bazylia i rukola (umyte i porządnie wysuszone), dobra oliwa z oliwek. Wszystko wrzucamy do miksera i wlewamy ok 1/4 szklanki oliwy z oliwek. Miksujemy i patrzymy na konsystencję – jeżeli jest za gęsta, dolewamy odrobinę oliwy i tak do uzyskania odpowiedniej konsystencji a la pesto. Dodajemy sól i pieprz.

IMG_2178

Owsianka z: płatków owsianych górskich, otrębów, orzechów, banana i miodu.

2014-08-18 17.46.16-4

Smacznych śniadań!

Będę wznawiała ten cykl śniadaniowy, jeżeli ktoś chce przysłać swoje zdjęcia i pomysły, opublikuję z chęcią!

mail polilublog

Podziel się na:
  • Print
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google Bookmarks
  • Blogplay

Post a Comment

Your email is never published nor shared.