Skip to content

Tortilla

Blog ostatnio odzwierciedla nasz stan ducha: jedzenie, jedzenie, jedzenie. Oszaleliśmy. Za miesiąc się pobieramy, ja wyglądam jak pączek w maśle, mój przyszły mąż jak Święty Mikołaj. Help!

Wszędzie króluje feta, suszone pomidory, oliwki i bulgur. U nas ciasta, mięso, ziemniaki i jajecznice. Przemyślimy to z wiosną, póki co delektujemy się, otwierając kolejne butelki wina i ciesząc się z jedzenia.

Gdyby ktoś pytał, mamy jedno wytłumaczenie: taki klimat, sałata nie dostarczy nam energii potrzebnej do walki z zimnem… brzmi jakbym się tłumaczyła, więc może przejdę od razu do przepisu.

Na – mam taką nadzieję – koniec zimy, 3 przepisy, prawdziwe bomby kaloryczne. Nie zapominajmy, tłuszcz jest nośnikiem smaku 🙂

Pierwsza bomba kaloryczna:

                                           TORTILLA

Warto przypomnieć ten przepis, który prezentowałam 3 lata temu. Tortilla jest pyszna na ciepło jak i na zimno, dlatego zawsze robię ją na dużej patelni, na następny dzień mamy już gotowy lunch.

Ziemniaki do tortilli nie mogą być bardzo miękkie, ponieważ będą się rozpadały i zrobi się jajecznica ziemniaczana.

Na dużą patelnię, dla 2 lub 4 osób:

• ugotowane ziemniaki –  pokrojone w plasterki muszą wyłożyć dno patelni.
• 5-6 jajek
• 1-2 łyżki śmietany 18%
• 1 duża czerwona cebula – pokrojona w piórka
• papryka, pół zielonej i pół czerwonej (dla efektu wizualnego :-)), pokrojona w paski lub kostki
• około jednej szklanki twardego tartego sera – Dziugas,  parmezan itp
• chorizo (lub inna wyrazista w smaku kiełbasa)
• oliwa
• chili, sól, pieprz


 

  1. Ugotować ziemniaki w osolonej wodzie (jeżeli są sałatkowe to można w mundurkach), ale nie na miękko, wyjąć, ostudzić i pokroić na plasterki.
  2. Na oliwie podsmażyć cebulę i chorizo pokrojone w plasterki lub słupki. Kiedy cebula się zeszkli, a chorizo puści tłuszcz, przełożyć do naczynia wyłożonego papierem kuchennym, tak żeby tłuszcz został na patelni. Jeżeli tłuszczu jest bardzo dużo to połowę odlać, a na reszcie podsmażyć paprykę, żeby się ścięła, ale nie usmażyła na brązowo. Dodać do miski z chorizo i cebulą.
  3. Jajka rozbić ze śmietaną, dodać starty ser i wymieszać na gładką masę. Dodać sól i pieprz, ewentualnie chili.
  4. Na patelni rozgrzać oliwę, ułożyć ciasno ziemniaki, podsmażyć je na złoty kolor z każdej strony, potem wyłożyć na ziemniaki równomiernie chorizo z cebulą i papryką. Całość zalać masą z jajek, śmietany i tartego sera.

  5. Smażyć aż dół się zetnie. Potem są dwie opcje: zsunąć tortillę na talerz i zsunąć ją ponownie na patelnię, usmażyć z drugiej strony (przy tortilli robionej na dużej patelni ten manewr mi się jeszcze nigdy nie udał :-)), albo wstawić patelnię do piekarnika nagrzanego do 180 stopni opcja grill i piec ok. 5-7 minut aż tortilla się z wierzchu zarumieni. Nie przypiec za mocno, bo tortilla będzie za sucha.
  6. Kroimy tortillę w trójkąty i podajemy. Dobra też następnego dnia na zimno.

Uwagi: ser i chorizo są bardzo słone, ziemniaki też gotuje się w osolonej wodzie. Dlatego uwaga, żeby nie przesolić.
Do dania dodaje się chorizo – hiszpańskiej kiełbasy – ponieważ jest bardzo wyraziste w smaku i ostre. Jeżeli nie dodajemy tej kiełbasy, trzeba dobrze doprawić pieprzem i chili masę z jajek i śmietany, w przeciwnym razie danie będzie dość mdłe i bez wyrazu – będą to po prostu ziemniaki z jajkiem.


Podaję inne wersje tej potrawy.

Baza jest zawsze taka sama: podsmażona cebula, ziemniaki, cebula, jajka + śmietana z przyprawami (papryka, chili, pieprz, sól), parmezan lub inny ser na wierzch.

  1. Lekka bezmięsna:
    Tylko baza tj. ziemniaki, cebula, jajka + śmietana z przyprawami (papryka, chili, pieprz, sól), ser na wierzch.


    2. Ze świeżymi ziołami:

    np. z tymiankiem : ziemniaki, cebula, jajka + śmietana z przyprawami (papryka, chili, pieprz, sól), do jajecznej masy dodajemy świeży tymianek, parmezan lub inny ser.
    3. Z szynką i chorizo:

    Przygotowanie jak w przepisie podstawowym tylko dodajemy szynkę i chorizo w proporcji pół na pół.
    4. Z chorizo i oliwkami:
    Na patelnię dodajemy – przed zalaniem masą jajeczną (oliwek nie smażymy razem z chorizo) – trochę pokrojonych oliwek, z zielonymi jest zupełnie inny smak niż z czarnymi, obie wersje są pyszne.

Inne pomysły? Smacznego! Cieszcie się jedzeniem tak jak my.

***************

 Tortilla espagnole

Mon blog reflète notre état d’esprit: manger, manger, manger! Dans un mois, nous nous marions et moi, j’ai l’air d’un gros beignet, mon futur mari ressemble au Père Noël. Help!

Partout règnent les tomates séchées, les olives, le feta et le boulgour. Chez nous les gâteaux, la viande, les pommes de terre et des œufs brouillés au petit-déj. 🙂 Noue allons revoir cela au printemps, à présent nous savourons les plats, nous ouvrons des bouteilles de vin l’une après l’autre, et nous profitons tout simplemnt.

Si quelqu’un demande, nous avons une des explications: le climat de Pologne, la laitue ne nous fournira pas suffisamment d’énergie nécessaire pour combattre le froid … on dirait que j’essaye de me justifier 🙂 il vaut mieux que j’aille directement à la recette.

À la fin de l’hiver – je l’espère bien que c’est déjà la fin – trois recettes de vraies bombes caloriques, et donc si délicieuses.

1re bombe calorique :  Tortilla espagnole

J’aimerais rappeler cette recette que j’ai présentée il y a trois ans. Tortilla est délicieuse chaude et froide, donc je la fais toujours dans une grande poêle, comme ça, notre lunch pour le lendemain est prêt.

Pour une grande poêle ( pour 2 ou 4 personnes):

  • pommes de terre, précuites
  • 5-6 oeufs
  • 1-2 cuillères à soupe de crème fraîche 18%
  • 1 gros oignon rouge: coupé en plumes
  • poivrons, la moitié d’un poivron vert et moitié du rouge (pour l’effet visuel :-)), coupés en lanières ou en cubes
  • environ une tasse de fromage dur râpé
  • chorizo ​​(ou autre saucisse)
  • huile d’olive
  • piment, sel et poivre
  1. Faire bouillir dans l’eau salée les pommes de terre – pas trop, ils doivent rester durs quand même, les sortir, refroidir et couper en tranches.
  2. Sur la poêle, faire revenir l’oignon et chorizo, coupé en tranches. On obtiendra un mélange assez gras (la graisse de chorizo), il faut tout mettre dans un plat tapissé de papier de cuisine, de sorte que la graisse soit « épongée ». Dans la même poêle, après avoir enlevé le chorizo, cuire les poivrons. Les ajouter aux chorizo ​​et oignons.
  3. Fueter un peu les œufs avec de la crème fraîche, ajouter du poivre, sel, chili, puis ajouter le fromage râpé et tout mélanger.
  4. Dans une autre, grande poêle faire chauffer l’huile d’olive, mettre les pommes de terre coupées en tranchez pour couvrir toute la poêle. Les faire dorer de deux côtés et puis ajouter par-dessus le mélange chorizo, oignon, poivron et à la fin verser le mélange d’oeufs et du fromage pour couvrir le tout.
  5. Frire sur le feu. Ensuite, il y a deux options: faire glisser la tortilla sur une grande assiette et la faire glisser dans la poêle pour faire frire l’autre côté (avec des tortillas faites dans une grande poêle, cette manœuvre n’ai jamais marché por moi :-)), ou insérez la poêle dans le four préchauffé à 180 degrés et cuire encore env. 7-10 minutes, c’est-à-dire jusqu’à ce que la tortilla soit dorée.
  6. Couper les tortillas en triangles et servir.

Notes: fromage et chorizo ​​sont très salé, pommes de terre sont cuits à l’eau salée : attention donc au sel dans ce plat !


De différentes versions de ce plat:

La base est toujours la même: oignons, pommes de terre, œufs + crème fraîche mélangée aux épices (poivre, piment, poivre, sel), parmesan ou autre fromage

1. Sans viande:

Seulement la base : oignons, pommes de terre, œufs + crème fraîche mélangée aux épices (poivre, piment, poivre, sel), parmesan ou autre fromage.

2. Avec des herbes fraîches:

Par exemple : oignons, pommes de terre, œufs + crème fraîche mélangée aux épices (poivre, piment, poivre, sel) + à ce mélange on ajoute du thym frais, du parmesan ou autre fromage.

3. Avec jambon et chorizo:

Préparer la recette principale seulement ajouter du jambon.

4. Avec chorizo ​​et olives:

Ajouter à la poele – avant de verser le mélange des oeufs, du craime fraîche et fromage rapé – un peu d’olives coupées en rondelles (noires ou vertes)

Quelqu’un a-t-il d’autres idées?

Bon appetit! ♥

Podziel się na:
  • Print
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google Bookmarks
  • Blogplay

Post a Comment

Your email is never published nor shared.