Skip to content

Tortilla

IMG_6750

Jem jem jem! Szaleństwo! 🙂


Food by Polilu

Śniadanie: zupa z mlekiem sojowym

IMG_7100

 

Drugie śniadanie: tosty z mozzarellą, pomidorem, pomidorami suszonymi i Pesto.

IMG_7081

 

Na obiad: tortilla hiszpańska     

Na zimno lub na ciepło. Smaczna kolacja lub przekąska do wina.

Na dużą patelnię, dla 2 lub 4 osób:
• 5-7 ugotowanych ziemniaków, zależności od wielkości, pokrojone w plasterki muszą wyłożyć dno patelni.
Polecam sałatkowe.
• 6 jajek
• 1-2 łyżki śmietany 18%
• 1 duża czerwona cebula: pokrojona w piórka
• papryka, pół zielonej i pół czerwonej (dla efektu wizualnego J), pokrojona w paski lub kostki
• około jednej szklanki twardego tartego sera:  u mnie parmezan, bo nic innego nie było, z polskich serów dobry jest Dziugas.
• chorizo (lub inna wyrazista w smaku kiełbasa)
• oliwa
• sól, pieprz

Tortilla 2

1. Ugotować ziemniaki w osolonej wodzie (jeżeli są sałatkowe to można w mundurkach), pokroić na plasterki.

2. Na oliwie podsmażyć cebulę i chorizo pokrojone w plasterki lub słupki. Kiedy cebula się zeszkli, a chorizo puści tłuszcz, przełożyć do naczynia wyłożonego papierem kuchennym, tak żeby tłuszcz został na patelni. Jeżeli tłuszczu jest bardzo dużo to połowę odlać, a na reszcie podsmażyć paprykę, żeby się ścięła, ale nie usmażyła na brązowo. Dodać do miski z chorizo i cebulą.

3. Jajka rozbić ze śmietaną, dodać starty ser i wymieszać na gładką masę. Dodać sól i pieprz.

4. Na patelni rozgrzać oliwę, ułożyć ciasno ziemniaki, na to wyłożyć równomiernie chorizo z cebulą i papryką. Całość zalać masą z jajek i sera.

5. Smażyć aż dół się zetnie. Potem są dwie opcje: zsunąć tortillę na talerz i zsunąć ją ponownie na patelnię, usmażyć z drugiej strony (przy tortilli robionej na dużej patelni ten manewr mi się jeszcze nigdy nie udał J), albo wstawić patelnię do piekarnika nagrzanego do 180 stopni opcja grill i piec ok. 5-7 minut aż tortilla się z wierzchu zarumieni. Nie przypiec za mocno, bo tortilla będzie za sucha.

6. Kroimy tortillę w trójkąty i podajemy. Dobra też następnego dnia na zimno.

Uwagi: ser i chorizo są bardzo słone, ziemniaki też gotuje się w osolonej wodzie. Dlatego uwaga, bo można przesolić tortillę.

Tortilla 1

Smacznego! Bon appetit!

Podziel się na:
  • Print
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google Bookmarks
  • Blogplay

One Comment

  1. Kate wrote:

    fajny przepis;) wypróbuję!!!;)

    Sunday, April 26, 2015 at 12:36 pm | Permalink

Post a Comment

Your email is never published nor shared.